wallace: Piri Reis ve Haritaları Sergisi

Piri Reis ve Haritaları Sergisi


Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun katkılarıyla Türk denizcilik tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Piri Reis'in hayatını ve eserlerini konu alan "Piri Reis ve Haritaları Sergisi"ni ziyarete açtı.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Ankamall Alışveriş Merkezi'ndeki serginin açılışında yaptığı konuşmada, Piri Reis'in Gelibolulu olduğunu anımsattı.
Piri Reis'in Gelibolu'da doğmasının bir tesadüf olmadığını, Gelibolu'nun kültür tarihimiz açısından çok önemli bir anlam taşıdığını ifade eden İsen, "Bizim Piri Reis gibi gündeme taşıyabileceğimiz çok sayıda değerimiz var. Çok şükür Türkiye artık kendi tarihiyle başka bir biçimde yüzleşiyor ve buradan yetiştirdiği önemli değerleri kamuoyuyla buluşturuyor" dedi. 
Dünya ölçeğinde önemli bir isim
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı da Piri Reis'in, Osmanlı'nın yetiştirdiği dünya ölçeğinde önemli bir haritacı ve deniz bilimci olduğunu söyledi. 
Piri Reis'in, Akdeniz dünyasını ve büyük keşifler çağını bugüne taşıdığını belirten Arıcı, "Piri Reis'in dünya haritası, evrensel düzeydeki çalışmalarının bir ürünü olarak bilim tarihi bakımından çok önemli bir çalışma ve insanlığın ortak kültürel miraslarından birisidir" diye konuştu. 
Arıcı, haritanın, denizcilik ve coğrafyayla ilgili bir harita olmaktan öte yeni dünyanın yerli toplulukları, bitki, hayvan ve yer altı zenginlikleri hakkında bilgiler içeren bir kültür atlası olma özelliği taşıdığını vurgulayarak, 2013'ün Piri Reis'in dünya haritasının 500. yılı olması nedeniyle Bakanlık tarafından yürütülen çalışmaları anlattı.
19 Ocak'a kadar ücretsiz gezilebilecek sergide, Piri Reis'in Kitab-ı Bahriye adlı eserinden seçilen Akdeniz haritaları ile dünya haritasının interaktif hali görülebilecek. Bu sistemle ziyaretçilere, zeminde yürürken seyir halinde gemiler ve balıklar arasında dolaşıyormuş hissi yaşatılacak. Sergide ayrıca Piri Reis'in balmumu heykelinin bulunduğu kamarası da görülebilecek.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © wallace Urang-kurai